Tips en advies

Tips en advies

Gouden tips van Bartel

Als ambassadeur van Naturen, geeft Bartel Van Riet een aantal gouden tips in 6 instructiefilms. Ontdek ze hier:

Slimmer met minder water

We weten het allemaal: water is niet onuitputtelijk. Er zuinig mee omspringen is aangewezen; geef bij lange droogte dus enkel lokaal water.

In een goed voorbereide tuin zal er sowieso minder water nodig zijn. Hoe pak je dit aan?

 • Bedek de borders en de moestuin met een mulchlaag om verdamping tegen te gaan.
 • Kies je voor druppelbevloeiing? Neem er dan één met sensoren, die alleen water geeft als de aarde echt droog is.
 • Vang regenwater op in een reservoir.
 • Maai het gazon niet te kort, zo is het beter bestand tegen droogte.
 • Kies voor makkelijke planten die weinig water nodig hebben zoals lavendel, vetplanten, brem,…
 • Plant op het juiste moment: bomen, struiken, hagen en rozen plant je het beste in de herfst. Zo hebben de wortels tijd om te groeien tegen het voorjaar zodat ze minder water nodig hebben.

Teeltplan tegen ziekten

Als jouw moestuin groter is dan 1 m2, is het een goed idee om een teeltplan op te stellen waarbij je de groenten elk jaar in een volgend vak plant.

Je kunt werken met vier, zes of acht vakken per familie:

 • peulvruchten (erwten, tuinbonen, prinsessenbonen)
 • 'gulzige’ planten die veel mest nodig hebben (aardappel, komkommer, courgette, pompoen, tomaat)
 • knolgewassen (wortel, pastinaak, rode biet, knolselder, ui, sjalot)
 • kolen (bloemkool, broccoli, Chinese kool,...) en radijzen, rucola en tuinkers
 • en bladgroenten (prei, sla, spinazie)

Roteren is een doeltreffende en eenvoudige methode om uw moestuin tegen ziekten te beschermen.

Laat de natuur binnen

Terwijl we tijdens de wintermaanden wachten op beter weer, is het een goed idee om aan de natuur te denken. Verwen detuinvogels (die ook last hebben van de vrieskou) met pindasnoeren, vetbolletjes en zaadmengelingen. Hang nestkastjes op voor koolmezen - die zijn namelijk dol op rupsen. Boor gaatjes in houtblokken om solitaire bijen aan te trekken en zaai alvast eenjarige bloemen voor bijen in jouw serre. Die kunnen je straks helpen bij de bestuiving van jouw fruit en groenten. Vul enkele bloempotten met hooi en hang ze omgekeerd op voor oorwurmen, die verlossen je met veel plezier van bladluizen.

Groenten op jouw balkon? Geen probleem

Aardappelen in een plastic zak, tomaten in een bloembak, courgettes in een ton: heel wat planten kun je perfect laten groeien op balkon of terras. Meer dan een stuk holle buis, een oud wijnkrat of een kapotte emmer heb je niet nodig. Zorg er wel voor dat het overtollige water weg kan (door bijvoorbeeld onderaan enkele gaatjes te boren), gebruik biologische potgrond en geef regelmatig water. Voeg om de twee weken wat vloeibare biologische meststof toe aan het water.

bladluizen

Help, bladluizenalarm !

In het voorjaar keren de bladluizen terug. Is dit bij jou geen probleem? Dan zorgt een klein legertje koolmezen en lieveheersbeestjes wellicht voor een mooi biologisch evenwicht in jouw tuin. Er bestaan heel wat natuurlijke vijanden van bladluizen die je van dienst kunnen zijn. Zo kan een lieveheersbeestje tot 100 bladluizen per dag eten. Toch hebben ze het soms moeilijk om de enorme toename van de bladluizenpopulatie de baas te kunnen, zeker bij goede weersomstandigheden. Bladluizen zijn al actief zodra het buiten 5°C is, terwijl hun vijanden wachten tot de thermometer 10 à 15°C aanwijst.

We kunnen de natuur dus beter een handje helpen, alvorens de luizen jouw planten 'besmetten' met meeldauw of roest. Bestuif de bladeren met een biologisch kant-en-klaar product en je bent zo van de bladluizen verlost.

zevenblad

Lekker onkruid

Sommige onkruidsoorten zijn echte woekeraars. Een goed voorbeeld is zevenblad, dat bijzonder graag 'op wandel' gaat in de tuin … Maar wist je dat zevenblad heerlijk is als groente en een smaak heeft die tussen spinazie en zuring in ligt? Of wist je dat de blaadjes perfect passen in pesto of quiche? En beter nog, dat als je er voldoende van eet, je de verspreiding perfect onder controle kunt houden? Als er immers iets is wat zevenblad haat, dan is het wel om afgeknipt of weggemaaid te worden. Goed om te weten, nietwaar?